Is BHV verplicht?

BHV verplichting - wat zegt de regelgeving hierover?

Bedrijfshulpverlening (BHV) is een cruciaal aspect van de bedrijfsveiligheid. Maar is BHV verplicht? Volgens de Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) is het antwoord ja. De wetgeving stelt dat elk bedrijf verplicht is om voldoende BHV'ers in dienst te hebben om adequaat te kunnen reageren in noodsituaties. Dit betekent dat bedrijven zich moeten houden aan specifieke BHV regelgeving en voorschriften.

Wat is de Arbowet BHV verplichting?

De Arbowet verplicht werkgevers om maatregelen te nemen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Onder deze maatregelen valt ook de verplichting om bedrijfshulpverlening te organiseren. Dit houdt in dat er altijd een of meerdere BHV'ers aanwezig moeten zijn die zijn opgeleid om:

  • Eerste hulp te verlenen
  • Beginnende branden te blussen
  • Gebouwen te evacueren

BHV eisen en BHV plichten

De BHV eisen zijn vastgelegd in de Arbowet. De exacte verplichtingen en het aantal benodigde BHV'ers hangen af van de grootte van het bedrijf en de specifieke risico's binnen de werkomgeving. De BHV wetgeving stelt dat de BHV'ers goed getraind en up-to-date moeten zijn met hun kennis en vaardigheden.

BHV en de Arbowet 2024

In 2024 blijven de wettelijke eisen voor BHV onveranderd. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun BHV'ers regelmatig herhalingstrainingen volgen om de geldigheid van hun BHV certificaat te behouden en hun kennis actueel te houden. Deze BHV herhalingstrainingen zijn essentieel om te voldoen aan de Arbowet verplichtingen.

BHV rol en verantwoordelijkheden

Een BHV'er heeft diverse verantwoordelijkheden binnen een bedrijf. Naast het bieden van eerste hulp en brandbestrijding, spelen BHV'ers een cruciale rol in het coördineren van evacuaties en het in goede banen leiden van noodsituaties totdat professionele hulpdiensten arriveren. De rol en verantwoordelijkheden van een BHV'er zijn vastgelegd in de BHV voorschriften.

Is BHV verplicht voor alle bedrijven?

Ja, BHV is verplicht voor alle bedrijven, ongeacht hun omvang of sector. Dit betekent dat zowel kleine bedrijven als grote organisaties moeten voldoen aan de wettelijke eisen voor BHV. De verplichting om bedrijfshulpverlening te organiseren, geldt voor iedere werkgever.

Meer informatie over de BHV cursussen van Peper Brandveiligheidstrainingen

Heeft u vragen over de BHV verplichting of wilt u meer informatie over onze BHV cursussen? Neem dan contact op met Peper Brandveiligheidstrainingen. Wij helpen u graag verder met het voldoen aan de BHV wetgeving en het trainen van uw medewerkers.

Inschrijven voor BHV cursus Offerte aanvragen

Waarom kiest u voor een BHV cursus van Peper?

  • Gecertificeerde brandveiligheidstrainingen
  • Professionele begeleiding
  • BHV diploma in 1 dag
  • BHV cursussen door heel Nederland
Zoek een training!

Onze klanten zijn laaiend enthousiast

 

"Uistekende leermeester, rustig en duidelijk. Lunch inbegrepen. Was helemaal prima"

- S A Hempenius

"Informatieve dag. We hebben veel geleerd en het was nog leuk ook. Namens het Landbouwmuseum, bedankt!"

- Daniëlle de Beurs

"Ik vond het fantastisch. Er werd veel uitgelegd en er was ruimte voor al je vragen. Fijne cursus dag!"

- Liesbeth

Meer weten over een BHV cursus? Neem contact op.

Contact opnemen